Vardagsilskan ska mötas med vardagsfeminism

I fredags var jag på julfest med jobbet. På vägen hem hamnade jag på tunnelbanan brevid ett sällskap bestående av 2 tjejer och 1 kille. Först lyssnar jag inte på vad de säger men så hör jag tjejen som sitter vid mig säga till killen att det han precis gjort sårat henne mycket. Han svarar “men du fattar ju inte”. Hon fortsätter att säga att han sårat henne och han fortsätter att hävda att hon är dum, puckad och inte förstår. Sen går han steget längre och säger “du har inte tillräcklig mental styrka”. Här slår min vardagsilska i taket och jag fångar blicken hos den andra tjejen och vi utbyter en blick av samförstånd och innan jag vet ordet av är jag en del av samtalet. Jag gör klart för killen att det när någon berättar att de blivit sårade av något man sagt eller gjort bör man lyssna på det och ta det till sig istället för att försöka skylla på den andra personen. Jag undrar om han alls bryr sig om henne och att hon blivit ledsen för något han gjort. Då kör han “du förstår inte” på mig vilket jag vägrar acceptera. Vi landar slutligen i att han förstår att han måste lyssna på personer och att det inte ok att lägga ansvaret för sina handlingar på andra, speciellt inte personen som sårats.

Efter att vi talat klart säger den andra tjejen i sällskapet “shit vad du är pedagogisk, är du förskolelärare?” jag svarar “nej, jag är feminist”.

Det är viktigt att inte bara låta folk utsätta andra för härskartekniker och hävda tolkningsföreträde. När det blir så här uppenbart och det finns en ingång så bör man ingripa på ett konstruktivt och tydligt sätt. Om du inte vill göra det med främlingar kan du göra det på jobbet istället eller varför inte bland dina nära och kära, du lär springa på dem under julen.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Vardagsilskan ska mötas med vardagsfeminism

  1. JemyM says:

    Hmmm. De flesta försök att leda något bort från sakfrågan är härskartekniker, så även martyrskap och hänvisning till sed och bruk (samtalston, korrekt uppförande etc). Vore bra med lite mer kontext om vad det är han ansåg att hon inte förstod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>