Vad är du beredd att göra för den framtid du vill ha?

De flesta personer jag känner har en idé om hur världen skulle kunna bli bättre. Ärligt talat tror jag så gott som alla skulle kunna föreställa sig världen på ett annat sätt. Sen vill vissa göra revolution och andra vill bara få fler att sopsortera, olika omfattande, olika tidskrävande, olika komplikationsnivå, olika ideologisk utgångspunkt. Vissa drömmar kanske är mer realistiska än andra men de har alla en sak gemensamt: de kräver att vi gör något för att det ska hända. Det kräver att DU gör något för att det du vill ska hända ska bli verklighet!

Idag nåddes jag av den goda nyheten att Maria Starck har donerat ett års arbetstid till Fi:

Idag är det klart att Feministiskt initiativ får en unik donation till valarbetet 2014.  Maria Starck, lämnar sitt fasta jobb som digitalansvarig på ActionAid för att under ett år arbeta gratis med partiets valkampanj.

Min tanke är: där har vi någon som inte bara har en vision om en bättre värld men som faktiskt har fattat att något behöver hända och beslutat sig för att det är värt att lägga den tiden/kraften på att göra detta till en verklighet. Detta trots att det påverkar privatekonomin och sättet att leva. I dagens media berättar Maria att hon kommer sälja sin bil, sluta med SL kort och börja cykla för att få det att gå ihop ekonomiskt.

Marias situation är lika beundransvärd som avundsvärd. Det är inte alla som har möjligheten att leva ett år utan inkomst och bara satsa på att göra världen till en bättre plats. Men vi kan göra en liknande handling i en skala som funkar för våra liv.

Är du redo att bidra själv men vet inte hur?

Jag listar nedan ett antal enkla tips för hur du kan sticka ut hakan och visa vad det är värt att göra/offra för att hjälpa Fi komma in i riksdagen/EU-parlamentet/landsting- och kommunfullmäktige:

 1. Om du brukar köpa en morgonkaffe på vägen till jobbet: ta med dig en termos med hembryggt kaffe och ge pengarna du sparar till Fi.
 2. Brukar du äta lunch på restaurang? Ta med matlåda en dag mer i veckan och pengarna du sparar ger du till Fi ( 70-1ookr/vecka = ca 3290kr/år)
 3. Donera din egen tid! Ge t.ex. 3h/veckan till Fi, motsvarar kanske tiden du ser på TV en tisdagkväll?
 4. Gör som Maria, skippa SL kortet/busskortet och börja cykla, skänk pengarna du sparar till Fi.
 5. Minska din vardagslyx och bli månadsgivare till Fi. 50kr/ månaden klarar du allra minst kanske t.o.m. mer!
 6. Ge Fi en vecka av din semester. Under 2014 kommer vi ha två stora valrörelser som kräver bemanning till tusen, valstugor, torgmöten, folderutdelningar, affischering osv, osv. Bestäm redan nu att minst en vecka av din semester ska gå till valrörelsen!
 7. Önska dig donationer till Fi när du fyller år. Avstå från presenter du inte behöver och be dina nära och kära istället ge dig en investering i den framtid som du vill ha.

Detta är såklart en mjukstart och om du är beundransvärd/avundsvärd nog att kunna göra mycket mer än detta så kanske det är dags att fråga sig om det inte är läge att verkligen ta ställning för den framtid du vill ha!

Här kommer tips på lite mer avancerade grejer att fundera på:

 1. Är du värsta datasnillet? Gör en Fi-app som hjälper till att promota Fi, kanske är det ett feministiskt frågespel (typ Quiz-kampen men med Fi frågor och fakta), en faktabank, ett äventyrsspel där du kämpar för jämställdhet eller något ännu mer fantastiskt som jag inte kan tänka ut själv.
 2. Händig? Kanske kan du räkna ut hur vi ska få fram snygga, billiga, miljövänliga valstugor i hela landet? Eller fixa bra banderoller till alla valrörelser?
 3. Bra på att göra film? Kanske kan du hjälpa Fi med en härlig youtube-kampanj?
 4. Musikalisk? Var är alla låtar om Fi? Skriv låtar om Fi och spela dem på gator och torg under hela valrörelsen!
 5. Layoutgeni? Vi behöver hjälp att layouta foldrar, affischer mm. Det gäller både lokala och centrala kampanjer.

Nu kvarstår endast frågan: vad är du beredd att göra för den framtid du vill ha?

Kommentera gärna nedan och fyll på med egna exempel på vad du redan gör eller vad du skulle kunna göra för att stötta Fi i valen!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

6 Responses to Vad är du beredd att göra för den framtid du vill ha?

 1. Maria Starck says:

  Sånt svinbra inlägg om engagemang! Liksom att alla kan göra någonting. Det jag gör är ju bara möjligt för att jag har en priviligerad livssituation. Skillanden mellan Välgörenhets-Grevinnan och mig är att jag bor i en hyresrätt i Bagis skulle jag tro :)

 2. Linnea says:

  Precis Maria, alla kan göra något!

  Bagis? Då bor vi nära varandra, kan cykla till varandra och Fi-jobba!

 3. Emelie says:

  Jag kan donera en vecka av mitt liv år 2014 för valstugor. Var skriver jag upp mig?!

  • Härligt att höra!
   Det beror på värt du bor, valstugorna bemannas av den lokala Fi-gruppen. Så bor du i Stockholm ska du kontakta Fi-storstockholm, bor du i Malmö ska du kontakta Fi Malmö osv.
   / Linnéa

 4. Jag kommer vara föräldrar-ledig då så jag kommer göra allt jag kan för att hjälpa till! Dessutom är jag sömmerska och har tillgång till ett tryckeri! F! Ska in i Riksdagen nästa år!!!

  • Linnea says:

   Therese, det är ju fantastiskt! Extra nyfiken på vad det innebär att ha tillgång till tryckeri!
   /L

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>