På ruta 1, helt plötsligt.

I samma stund som jag anländer till familjens landställe för att träffa min farmor och farfar översköljs jag av impulser jag trott mig vara fri ifrån. Jag faller in i en duktig-flicka roll utan att tänka mig för, mitt inre är i uppror och jag blir så arg. Jag har i stora delar av mitt liv frigjort mig från tanken på att jag måste vara söta, snälla och beskedliga Linnéa som inte bråkar och alltid hjälper till. Den Linnéa som uppfostrades till att hjälpa till med disken medan min bror fick göra vad han ville är en Linnéa jag inte vill vara. Men nu och här känner jag kraften från normerna, all skuld jag lärt mig att känna för att jag inte hjälper till mer, ställer upp mer, fixar och servar andra kommer tillbaka.

Jag har försökt ta kontroll över känslan och även om jag självklart hjälper till så försöker jag ifrågasätta den könssterotypa arbetsfördelningen som alla faller in i. Igår var det 3 kvinnor i köket fixande med maten medan 3 män stod och röjde sly på tomten. När jag påtalade det absurda i detta så fick jag frågan om jag själv kunde tänka mig att röja sly. Sanningen är att jag självklart kan även om det är mig ungefär lika främmande som avancerad matlagning och hushållsarbete. Ingen av dessa arbetsuppgifter tilltalar mig. När det kommer till kritan skulle jag dock hellre röja sly av flera skäl:

  1. det kommer värderas högre än motsvarande tid spenderad med hushållsarbete och jag är trött på att få min insats nedvärderad.
  2. Jag tycker inte om hushållsarbete.
  3. Någon måste ju få dem att förstå att kvinnor kan röja sly. Jag blir så förbannad när de lägger fram det som att jag inte skulle vara kapabel.

Nåväl, kampen mot könsrollerna fortsätter här i frontlinjen, mitt i den svenska idylliska heteronormen. Håll era tummar för mig!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>