Jul, jul, stressade jul…

Jag har gått i julstrejk. Mitt hem är fritt från julpynt och julbak. Jag gör det jag måste men inte mer, mitt hem är en julfri zon.

Jag vet inte om julen någonsin har varit lung, fin och fylld av tankar på familjen eller om det är en fantasi som bygger på önskningar, barndomsminnen och det-var-bättre-förr tänkande. Jag mins inga harmoniska jular som vuxen. Jag mins stress, stress och dåligt samvete. Julen är ute efter min plånbok, den vill tömma den till vilket pris som helst. Är det inte paket så är det välgörenhet eller helst både och. Paketen till dem som tycker om att få och välgörenhet för att döva vårt dåliga samvete över att vi konsumerar sönder både plånböcker och världens -i allra högsta grad- ändliga resurser. Jag bara orkar inte. Livet är fyllt av stress som det är, stress är en del av arbetslivet, upprätthålla bra relationer till vänner och familj är ett stressmoment. Kärleken är omringad av stress och till råga på allt så är det en väldans massa stress runt hela identitetsprojektet som vi alla är så upptagna med. Jag har inte lyckats isolera mig från en enda av dessa stresser. Men kanske, kanske, möjligtvis kan jag undkomma ett fragment av all den stress som julen lägger ovanpå denna till brädden fyllda bägare. Jag behöver min julfria zon för att behålla fokus på det som är viktigt för mig. Vi behöver alla mindre prylar, inte mer och då jag varken tror på Jesus eller tomten lider jag grav brist på incitament att delta i julfarsen.

För dig som faktiskt uppnår julefrid i dessa hetsiga tider och vars hem är fyllt av tindrande ljus vill jag uttrycka min avundsjuka. Hur gör du? Jag ser bara stress hur jag än vrider och vänder på det.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>