Bibliotek och toaletter

En ny värld öppnar sig och som den samhällsförändrare jag är kan jag inte låta bli att reflektera över hur tokigt det kan vara. Vi börjar med biblioteken:

Efter att ha spanat runt efter lämpliga bibliotek i mitt närområde där jag kan sitta och plugga inser jag att deras öppettider bara krymper och krymper. Vanligen har ett bibliotek i söderförort öppet 12-17 eller liknande, endast någon dag i veckan öppnas det vid 10.00, enstaka dagar kan det vara öppet till 19.00. Det finns också dagar där det är helt stängt. Jag måste alltså bege mig in till staden för att hitta ett bibliotek som dagligen har öppet både på förmiddag och eftermiddag. Vad beror detta på? Är det datoråldern som gör att  hus fyllda med sagor och fakta, historia och framtidstankar plötsligt inte är värda att hålla öppna? Är det skolorna som inte längre kräver att barn ska besöka bibliotek? Utvecklingen känns baklänges på något sätt, visst behövs biblioteken i framtiden?

Sen kommer vi till detta med toaletterna. När biblioteket väl har öppet så är det ganska fantastiskt ändå, jag kan låna en bok – gratis, jag kan låna en dator – gratis, jag kan boka ett grupprum – gratis osv MEN jag måste betala 5kr för att få gå på toaletten!? Varför ska just detta kosta pengar, jag finner det underligt. Egentligen är frågan om toaletter i det offentliga en ännu större fråga, jag kan förstå att cafér och restauranger tar betalt av personer som vill låna toaletten utan att köpa något men resten av samhället då? Det finns utmärkta exempel på städer i och utanför Sverige som har offentliga toaletter gratis men i Stockholm tar vi betalt för allt utom pissoarer, dessa är någon typ av undantag ofta rättfärdigat med att män annars kissar på byggnader och gator. Uppenbarligen så krävs det alltså någon form av hot om vandalism för att toaletter ska göras tillgängliga för alla. Som vanligt visar det sig att den som är snäll och ber om saker får noll och den som skiter i allt och alla får något för att visa lite hänsyn. Blurk!

Nej, jag vill ha mer öppna bibliotek och offentliga toaletter för alla!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>