Adjö 2012

2012, jag kommer inte sakna dig.

2012 var året där jag skulle lära mig tålamod men istället fick lära mig att den som snällt väntar oftast blir utan. Jag lärde mig hur långvarigt stressande kan göra ont i hela kroppen. Jag lärde mig att hur mycket feminist och genusmedveten jag än är så går jag fortfarande på minor. Minor jag borde lärt mig att undvika vid detta laget.
Jag inbillade mig fortfarande att jag skulle nå vidare i livet genom att vara duktig. Så gissa vad som hände när jag inte nådde dit jag ville? Blev jag förbannad, krävde jag min rätt, gick jag därifrån och hittade nån som uppskattade mina förmågor? Jag önskar att jag kunde säga ja, kanske kan jag göra det under 2013, men 2012 var inte året då jag stod upp för mig själv. 2012 var året då jag tänkte att om min duktigt inte tog mig vidare så borde jag kanske bli ännu duktigare, och när det inte funkade så testade jag att vara super-duper-mega-duktigare, gå-in-i-väggen-duktig. Jag lyckades stanna upp millimeter från väggen, utmattad och ledsen. En hårsmån från total katastrof.

Jag borde veta bättre, jag borde sett att det inte var mig det var fel på, att den enda anledningen till att det kunde fortsätta som det gjorde var för att jag tillät det. Jag har lärt mig att tålamod är överskattat, att duktighet bara räcker så långt och att jag måste sluta tillåta andra att utnyttja min önskan att vara duktig, viktig och uppskattad. Jag kan fråga mig om det är värt det innan jag gör det, minnas att det finns alternativ, att det är jag som får välja.

2012 var inte bara dåligt, det var också året jag blev sambo men världens finaste flickvän, hade en helt fantastisk 30årsfest, köpte en sjukt skön säng och blev gudmor. Året då min bror Martin fyllde 18 och vi reste till Paris tillsammans. Året då jag blev påmind om hur mycket jag älskar att sjunga och uppträda. Inget är bara dåligt, världen är inte bara svart och vit och ur alla svårigheter kommer jag resa mig starkare, klokare, glittrigare och mer övertygad än någonsin om att vi tillsammans måste hugga i för att göra världen till en plats för alla.

Välkommen 2013, ett nytt år, en ny start. Håll i er hårt för detta är året då jag tänker ta alla chanser som lockar mig, stå upp för mig själv och lägga krutet på mina egna drömmar. Året då jag ska försöka vara lite självisk då och då trots min djupt inneboende önskan att göra världen till en bättre plats, krossa patriarkatet och se till att alla får fler möjligheter att vara sig själva utan att dömas av andra. Jag börjar ana att de går att kombinera dem ganska bra.

Gott nytt år, må era dagar fyllas av visioner, glädje, kraft och förändringslust. Må era ögon glittra som tiaror på feminister!

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>